Nasveti za prihranek goriva

Prihranek goriva.
Ekološka vožnja.

Poraba goriva ima vodilno vlogo v celotni ceni flote, a z ekonomičnejšo porabo goriva se prispeva tudi k zmanjšanju emisij CO2. Zaradi tega je zelo pomembno, da zmanjšamo porabo z učinkovitim stilom vožnje. Prav zato smo sestavili povzetek najboljših nasvetov in trikov za trajni slog vožnje, brez zmanjšanja vašega užitka v vožnji. V nedavni študiji podjetja ÖAMTC so ti nasveti mnogo prispevali k prihranku tudi do 25 odstotkov - potencial prihrankov, ki je impresiven tudi, če imate manjšo floto. 

Ohranjajte razmik

Ohranjajte razmik med vozili – vožnja je varnejša, kratke spremembe hitrosti pa se lahko nadomestijo, kar hkrati ščiti vaše zavore. Velja splošno pravilo: obrambni stil vožnje vam omogoča optimalen izkoristek vseh faza gibanja, na primer pri približevanju železniškemu prehodu ali rdeči luči na semaforju.

Izogibajte se kratkih voženj 

Izogibajte se voženj na kratkih relacijah. Razlog za to je, da motor šele po nekaj kilometrih doseže optimalno delovno temperaturo. Dokler se motor ne segreje, je poraba goriva mnogo večja od normalne. 

Izogibajte se prometne gneče 

Za vožnjo v prometni gneči je potrebno mnogo več gibanja iz mirovanja, pospeševanja, zaviranja in delovanje motorja v praznem hodu. Če le morete, poskušajte izbrati cesto, ki je manj obremenjena z vozili. 

Razbremenite vozilo 

Če želite zmanjšati porabo goriva, morate paziti, da bo vaš avtomobil čim bolj enostaven, brez dodatnih tovorov in strešnega kovčka, ki s svojo težo še povečuje zračni upor, kar vse povečuje porabo goriva. Tovor vedno pravilno razporedite po strehi, poskušajte maksimalno zmanjšati njegovo prostornino, vsekakor ga dobro pritrdite, takoj po prenehanju potrebe po prevozu predmetov pa s strehe snemite tovor in nosilce. 

Nadzorujte pritisk v pnevmatikah 

Proizvajalec je natančno predpisal pritisk zraka v pnevmatikah, zato redno preverjajte pritisk v pnevmatikah na bencinskih črpalkah, če pa je vaš avtomobil zelo obtežen, lahko pritisk malo povečate. Vožnja s prenizkim pritiskom zraka v pnevmatikah povzroča večkratno škodo: povečuje se nepotrebna obraba pnevmatik, vpliva na vozne in upravljavske lastnosti avtomobila, povečana pa je tudi poraba goriva. 

Vozite ga dosledno 

Poraba goriva se pretirano poveča pri hitrostih nad 100 km / h. Vendar pa je bolj kot vaša hitrost pomemben dosleden slog vožnje. Izogibajte se nenadnemu pospeševanju in intenzivnemu zaviranju. Poskušajte ohraniti stalno hitrost, ker boste s tem pomagali zaščiti okolje in zmanjšati obrabo vaših pnevmatik, zavor in drugih potrošnih delov. Če je vaše vozilo opremljeno, uporabite na odprti cesti tempomat.

Izberite ustrezno stopnjo prenosa 

Med pospeševanjem vozila je treba menjati ustrezne prestave, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali motorja in po nepotrebnem porabili gorivo in onesnažili okolje. Bodite pozorni na indikator prestav in prilagodite vožnjo pogojem na cesti - navzgor, navzdol, ovinki, odprta cesta itd. Za ekonomično vožnjo se prestave med pospeševanjem spremenijo na okrog 2000 vrtljajev (rpm) za dizelske motorje oziroma približno na okrog 2500-3000 (rpm) za bencinske motorje. S takšnim prestavljanjem se dosežejo znatni prihranki goriva. 

Varčno s potrošniki v vozilu 

Udobje med vožnjo je pomembno. Kljub temu pa je treba zmerno uporabljati potrošnike, kot so klimatska naprava, gretje sedežev in podobno, s čimer boste zmanjšali porabo goriva. Še posebej poleti se poskušajte izogibati ekstremnim temperaturnim razlikam med notranjostjo avtomobila in zunanjimi pogoji. Pri manjših hitrostih je priporočljivo, da notranjost vozila ohladite z odpiranjem oken, pri večjih hitrostih in na odprti cesti pa imejte okna zaprta in uporabljajte klimatizacijsko napravo. 

Vzdržujte vozilo 

Poskrbite za redne servise svojega vozila, saj poleg skrajševanja življenjske dobe motorja nevzdrževanje vozila povečuje tudi poraba goriva.

Pokličite nas
01 300 78 20