NASVETI ZA VARNO VOŽNJO

Varna vožnja

PRED VKLJUČITVIJO V PROMET

Pred odhodom na pot preverite vremensko napoved in stanje na cestah. Očistite svoje vozilo, še posebej steklene površine in vzvratna ogledala, da boste imeli dobro preglednost. Da pa bi bili tudi vi vidni drugim voznikom, morate očistiti svetilna telesa na vozilu in registrske tablice. Na pot se odpravite spočiti, da se boste lahko osredotočili in se zavedali vseh dogajanj v prometu.

NOČNA VOŽNJA

Ko vozite ponoči, potrebujete nekaj časa, da se oči privadijo na temo in ulično razsvetljavo. Da bi preprečili dodatno zaslepitev z lučmi vozila za seboj, spremenite kot nagiba notranjega vzvratnega ogledala. Hkrati se poskušajte izogniti direktni svetlobi nasproti vozečega avtomobila.

DEŽ

Dež povzroča spolzka cestišča in manjšo vidnost, zato upočasnite in ohranite varno razdaljo od vozila pred seboj, čez večje luže pa še dodatno upočasnite, da ne bi izgubili nadzora nad vozilom. Uporabljajte kratka luči in razsvetljavo v okolici.

MEGLA

Megla povzroča zmanjšano vidnost, zato je treba vključiti kratke luči in meglenke in spoštovati omejitev hitrosti in ne prehitevati drugih vozil. V primeru goste megle je potrebno bistveno zmanjšati hitrost vožnje in ohraniti zadostno razdaljo od vozila pred vami.

ZIMSKI POGOJI, SNEG IN LED

Najpomembnejši pogoj za varno vožnjo v zimskih pogojih je zimska oprema in prilagojen in odgovoren način vožnje.

Prvi korak pri pripravi vozila so vsekakor zimske pnevmatike, pred zimskim obdobjem pa je priporočljivo preveriti akumulator, saj se njegove zmogljivosti pri nizkih temperaturah zmanjšujejo in otežujejo zagon motorja.

Pred začetkom vožnje je treba napolniti rezervoar za gorivo, preveriti količino antifriza in tekučine za pranje stekel, preveriti metlice na brisalcih in svetlobno signalizacijo. Pri izboru goriva izberite gorivo, ki ima adekvatne karakteristike za zimsko obdobje in ki prenaša temperature do -15°. V zimskih mesecih je na posameznih bencinskih črpalkah na Hrvaškem na voljo tudi nova generacija dizelskih goriv, posebej razvitih in prilagojenih za zimske temperature in vozne razmere.

Za vožnjo v zimskih pogojih vsekakor opremite vozilo z ustreznimi snežnimi verigami, v vozilu pa se mora nahajati tudi oprema za čiščenje, saj mora voznik po zakonu očistiti vozilo.

V primeru snega, poledice ali nizkih temperatur je treba vozilo počasi zagnati in blago pritiskati na pedal. Morate voziti počasi in obdržati varnostno razdaljo in kontrolo nad vozilom ter z zmerno hitrostjo uporabljati nižje stopnje prenosa. Bodite previdni z zavoro in pospeškom, da bi preprečili drsenje, ker je zavorna pot na zaledeneli površini znatno podaljšana.

VETER

Pri vožnji v vetrovnem vremenu je potrebno zmanjšati hitrost tako, da boste v vsakem trenutku pripravljeni za zaustavljanje vozila. Če prevažate tovor, se prepričajte, da je varno pritrjen in bodite pozorni na pešce, ki jim veter otežuje gibanje, morda pa tudi ne slišijo zvočnih signalov. Vsekakor zaprite vsa stekla, da v vozilo ne bi padali prah in objekti, kar bi lahko vplivalo na vidljivost in vašo varnost.

GORSKA OBMOČJA

Pred odhodom z avtomobilom v gorska območja je treba opraviti dodatne preglede vozila – zavore, rezervno kolo, orodje za primer nesreče in okvare, prva pomoč itd. Vsekakor preveriti vremenske razmere in stanje na cestah in se v skladu s tem odločite za smer. Med vožnjo je potrebna dodatna pozornost, ne prehitevajte, še posebej bodite previdni na ovinkih in v primerih težje vidljivosti.

AVTOCESTA

Na avtocesti morate upoštevati omejitve hitrosti, za prehitevanje ali spremembo pasu pa uporabljajte smerokaze. Volan morate držati dovolj tesno in ga ne obračajte naglo, da pri velikih hitrostih ne bi izgubili nadzora nad vozilom oziroma, da ne bi prišlo do prevračanja.

KRITIČNA SITUACIJA

V kritični situaciji morate vozilo stabilizirati z izklopom vlečne sile – s pritiskom na sklopko pri ročni prestavi oziroma z naglim prenehanjem pritiskanja na plin pri avtomatskem menjalniku.

Pokličite nas
01 300 78 20