Mobility blog

Kaj se dogaja s cenami bencina in dizla in katere avtomobile kupujemo Slovenci

/ Theme(s): BLOG, All articles
Kaj se dogaja s cenami bencina in dizla in katere avtomobile kupujemo Slovenci

Jesenska pocenitev goriv

Septembrski podražitvi goriv, cena litra 95 oktanskega bencina je stala 1,491 evra na liter, dizelskega goriva pa 1,767 evra na liter, je sledil padec cen.

Tako danes na slovenskih črpalkah za liter dizelskega goriva odštejete 1,603 evra, kar je 8 centov manj kot sredi septembra in kar 16 centov manj kot konec avgusta. Liter bencina pa stane 1,353 evra, kar je 14 centov manj kot pred mesecem dni.

Kako je s cenami elektrike na polnilnicah?

Glede na podražitev elektrike za gospodinjstva in podjetja, smo pričakovali tudi dvig cen tega energenta na polnilnicah. Do tega ni prišlo. Uporabniki električnih avtomobilov tako na javnih polnilnicah še vedno plačujejo od 25 centov do 79 centov za kilovatno uro. Cena je odvisna od moči polnilnice in s tem povezane hitrosti polnjenja.

Še vedno negativen september na avtomobilskem trgu

Septembra je bilo v Sloveniji registriranih 3.775 novih osebnih avtomobilov, kar je 8,53 odstotka manj kot septembra lani. Na letni ravni, torej v prvih devetih mesecih, je upad sicer nekaj večji – 14,71 odstoten.

Katere so najmočnejše znamke?

Na vrhu po številu registracij ostajajo tri največje znamke Volkswagen, Škoda in Renault. Med njimi sta septembra izstopala Volkswagen in Škoda, ki sta precej popravila rezultat v primerjavi s septembrom lani. Volkswagen je prodajo povečal za deset odstotkov na 963 vozil, Škoda pa za 34 odstotkov na 487 vozil. To pomeni, da sta omenjeni znamki močno skrajšali dobavne roke vozil.

Katere znamke najhitreje napredujejo?

Med znamkami, ki so septembra povečale prodajo oziroma dobave vozil, so še Peugeot, Citroën, Audi, Mercedes-Benz in Suzuki. Največji, 62,5 odstotni, skok je dosegel Citroën. Na letni ravni pa francoska znamka še vedno zaostaja za lanskim letom, natančneje za 24 odstotkov.

Katere avtomobile smo Slovenci kupovali letos?

V prvih devetih mesecih letos so le trije avtomobilski modeli presegli tisoč registracij. Na vrhu je pristal renault clio s 1.097 registracijami, tesno pa sta mu sledila škoda octavia (1.071 registracij) in volkswagen t-roc s 1.063 registracijami. V prvi deseterici so po priljubljenosti pristali še kia sportage, volkswagen tiguan, hyundai tucson, renault captur, toyota yaris cross, volkswagen T-cross in škoda kodiaq.

Teslin rekord v senci dobav

Ameriški Tesla Motors je v tretjem četrtletju letos kupcem dobavil rekordnih 343.830 vozil, kar je sicer nekaj manj od napovedi analitikov (359.162). V tretjem četrtletju lani je Tesla kupcem dobavila 241.300 vozil. Dobave letos niso sledile proizvodnji, ki je v tretjem četrtletju segla do 365.923 vozil. Zataknilo pa se je pri logistiki dobav do kupcev.

Geely lastniško vstopil v Aston Martin

Kitajski Geely, ki si lasti že Volvo, Lotus in del Daimlerja, nadaljuje z vlaganjem v tuje avtomobilske proizvajalce. Tokrat je vložil v britanskega proizvajalca športnih avtomobilov Aston Martin in kupil 7,6 odstotni delež podjetja.