Mobility blog

Mobility Blog #3

/ Theme(s): BLOG, All articles
Mobility Blog #3

Od julija višja povračila za kilometrino

V zadnjem letu dni in pol so se cene naftnih derivatov v Sloveniji povišale za več kot 50 odstotkov. Vlada pa je šele julija, za manjši odstotek, popravila znesek povračila kilometrine. Zaposleni, ki se z avtomobilom vozi na delovno mesto, je od julija letos upravičen do 0,21 evra povračila na kilometer. Do julija je bil znesek povračila 0,18 evra na kilometer.

V primeru, da se zaposlen na delovno mesto vozi iz Kranja v Ljubljano in dnevno za prevoz na delo prevozi 60 kilometrov, bo po novem upravičen do 12,6 evra dnevnega povračila. Po starem je bil znesek povračila 10,8 evra.

Povišalo se je tudi povračilo stroškov za službeno pot in sicer iz 0,37 na 0,43 evra na kilometer. Na 250-kilometrski poti to pomeni, da se je povračilo povečalo iz 92,5 na 107,5 evra.

Nižje cene goriv izven avtoceste

Od 2. avgusta so v Sloveniji v veljavi nove, nižje, cene 95-oktanskega bencinska in dizelskega goriva izven avtocestnega križa. Bencinsko gorivo se bo pocenilo iz 1,62 na 1,55 evra za liter, dizelsko pa iz 1,7 na 1,65 evra za liter.

Prodaja julija na ravni prvega polletja

V Sloveniji je bilo v preteklem mesecu registriranih 3.796 osebnih avtomobilov, kar je 14,4 odstotka manj kot julija lani. Trend prodaje je bil v preteklem mesecu podoben kot v prvem polletju, ko je prodaja za lansko zaostala za 16,4 odstotke. Skupaj pa je bilo registriranih 29.643 osebnih avtomobilov.

Športni terenci so prodrli v prodajni vrh

Še pred nekaj leti so med najbolje prodajane avtomobile v Sloveniji sodili klasično zasnovani. Predvsem renault clio, volkswagen golf in renault megane. Danes je lestvica nekoliko drugačna. V prvem polletju letos je clio sicer ubranil prvo mesto s 929 avtomobili. Na drug mestu je pristal volkswagnov športni terenec T-roc z 868 avtomobili, na tretjem škoda octavia s 771 avtomobili, na četrtem pa ponovno športni terenec – kia sportage s 745 avtomobili.

Športni terenci so med prvimi desetimi najbolje prodajanimi avtomobili zasedli kar sedem mest. Poleg zgoraj omenjenih so se v ta krog uvrstili še toyota yaris cross, volkswagna tiguan in T-cross, hyundai tucson in škoda kodiaq.

Električni avtomobili z rekordnim deležom

V prvem polletju letos so električni avtomobili dosegli rekorden 4,6 odstoten tržni delež na slovenskem trgu. Nove registrske tablice jih je dobilo 1.375. Najbolje prodajani modeli pa so tesla model Y s 135 primerki, škoda enyaq s 73, tesla model 3 s 56 in renault zoe z 51 avtomobili.

Ozka grla v nemški industriji

Po poročanju nemškega inštituta IFO, je v julijski raziskavi 73,4 odstotka industrijskih podjetij poročalo o ozkih grlih pri dobavah surovin in sestavnih delov. Odstotek je sicer najnižji v letošnjem letu, obenem pa še ni zgledov po izboljšanju dobav. Razmere so kritične predvsem v avtoindustriji, v proizvodnji električnih naprav in v strojništvu. V tem delu industrije je kar 90 odstotkov podjetij poročajo o zamudah pri dobavah delov in surovin.

Kitajski Nio prek Madžarske prihaja v Evropo

Kitajski avtomobilski proizvajalec Nio bo septembra v Pestu na Madžarskem odprl tovarno različnih naprav. Med njimi tudi postaj za menjavo baterij, ki jih bo postavljal v Evropi. Z avtomobili bo sprva nastopil na ključnih evropskih trgih: v Nemčiji, na Švedskem, Danskem in Nizozemskem. Globalno se je za postavitev postaj za menjavo baterij povezal z naftnim gigantom Shellom. Doslej pa je po svetu postavil že štiri tisoč postaj za menjavo baterij. Od tega četrtino izven Kitajske.

Točka preloma za priključne hibride

V času, ko prodaja električnih avtomobilov na vseh evropskih trgih raste, se prodaja priključnih hibridov umirja ali celo upada. V Nemčiji in v Franciji je njihova prodaja (naročila) v juniju padla za 28 odstotkov, število registracij pa se je zmanjšalo za 16 odstotkov. Zasuk navzdol podpirajo tudi okoljski predpisi Euro 7, ki stopijo v veljavo leta 2025. Ti bodo do priključnih hibridov bolj strogi kot aktualni predpisi. Nedavna raziskava nacionalnega urada za čist transport pa opozarja, da priključni hibridi v praksi porabijo od 2,5 do petkrat več goriva kakor navajajo proizvajalci.

Rekordno polletje za Stellantis

Stellantis je v prvem polletju povečal prodajo za 17 odstotkov na 88 milijard evrov. Neto dobiček pa je zrasel celo za 34 odstotkov na rekordnih osem milijard evrov. Prodaja električnih avtomobilov je zrasla za 50 odstotkov na 136 tisoč avtomobilov. Marža skupine se je povečala iz 11,4 na 14,1 odstotka predvsem zaradi rasti cen avtomobilov.

Zahtevnejše razmere v jeseni

Napoved rednejših dobav sestavnih delov, predvsem polprevodnikov, in rast proizvodnje bosta poveča pritisk na cene avtomobilov v jesenskih mesecih, verjame predsednik uprave Stellantisa Carlos Tavares. »Ne želimo biti v primežu pritiska na cene v času, ko inflacija še vedno viša cene sestavnih delov, to lahko privede do krčenja zaslužkov« je v izjavi za medije komentiral Tavares.