Mobility blog

Nasveti za varčevanje z energijo

/ Theme(s): BLOG, All articles
Nasveti za varčevanje z energijo

Varčevanje z energijo je danes, zaradi krize z elektriko in plinom, ena od vsakodnevnih tematik. Zato smo vam pripravili sveženj nasvetov, kako lahko tudi sami privarčujete pri energiji, bencinu, dizelskemu gorivu ali elektriki, pri vašem avtomobilu.

Pred vami je 10 ključnih nasvetov za varčevanje z energijo

1; Takoj, ko zaženete motor, se odpeljite. Nikoli, tudi pozimi, ne ogrevajte motorja na mestu.

2; Vselej vozite umirjeno, upoštevajte varnostno razdaljo in predvidevajte potek vožnje.

3; Preverite tlak v pnevmatikah - priporočljivo ga je preverjati vsaj enkrat na mesec. Z 0,5 bara premalo napolnjenimi pnevmatikami porabite vsaj pet odstotkov več goriva kot v primeru, da so pnevmatike napolnjene s predpisanim tlakom.

4; Takoj, ko prevozimo dolžino vozila, iz prve prestavimo v višjo prestavo, kar pri dizelskih motorjih pomeni pri približno 1.500 vrtljajih ter pri bencinskih motorjih pri 2.500 vrtljajih. Pri menjavanju prestav navzgor ali navzdol lahko preskočimo prestave tako, da menjamo na primer iz četrte v šesto prestavo ali obrnjeno. Vožnja v visokih vrtljajih lahko povzroči tudi do 50 odstotkov večjo porabo goriva.

5; Pri avtomobilu z električnim motorjem je ključno zvezno in neagresivno pospeševanje. Vsako polno pospeševanje povzroči prekomerno porabo energije. Poleg tega je ključno, da čim manj zavirate z zavorami in za zaviranje uporabite rekuperacijo energije, ki polni baterijo.

6; Nikoli ne imejte prižgane klime pri odprtih oknih, vozilo prezračite pred odhodom na pot. Ko prižgete klimatsko napravo, vključite program eco, ki varčuje s porabo.

7; Porabo goriva, do pet odstotkov, lahko zmanjšate tudi z dosledno uporabo tempomata.

8; Težji kot je avto, večja je poraba energije. Zato poskrbite, da v avtomobilu ne prevažate nepotrebnih predmetov in, da na strehi nimate nameščenega strešnega prtljažnika, če ga ne potrebujete. Na ta način boste zmanjšali maso avtomobila in zračni upor in prihranili pri porabi energije.

9; Redno servisiranje vozila lahko pripomore k zmanjšanju porabe goriva od pet do 20 odstotkov.

10; Izogibajte se velikim hitrostim in pospešujte postopno. Velja namreč, da vselej, ko dodajamo plin, povečujemo porabo goriva. Upoštevajte omejitev hitrosti, s tem lahko rešite kakšno življenje ter prihranite gorivo.