Mobility blog

Nove spremembe cen goriv, padec prodaje klasičnih, rast električnih avtomobilov

/ Theme(s): BLOG, All articles
Nove spremembe cen goriv, padec prodaje klasičnih, rast električnih avtomobilov

Kaj se dogaja v Sloveniji

Dražji bencin, cenejši dizel na slovenskih črpalkah

November je prinesel ponovne spremembe cen naftnih derivatov na slovenskih črpalkah. Cene 95-oktanskega bencina na servisih zunaj avtocest so se opolnoči zvišale za 5,2 centa na 1,482 evra, liter dizla pa pocenil za 5,7 centa na 1,718 evra. Kurilno olje je cenejše za 5,8 centa, cena za liter je 1,401 evra.

Negativen oktober na slovenskem trgu avtomobilov

Oktobra je prodaja oziroma število registracij novih osebnih avtomobilov v Sloveniji doseglo 3.433 vozil, kar je 18,7 odstotka manj kot oktobra lani. Prodaja v prvih desetih mesecih letos tako znaša 40.191 vozil, kar je 15,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Katere znamke so prodale največ avtomobilov

Največ avtomobilov so oktobra prodale znamke Volkswagen (500), Škoda (446), Peugeot (264), Hyundai (261) in Kia (239 vozil). V prvih deseti mesecih je vrstni red nekoliko drugačen. Na prvem mestu je Volkswagen s 6.266 avtomobili, sledita pa Škoda s 4.002 avtomobili in Renault s 3.491 avtomobili.

Katere so dosegle največjo rast

V prvih desetih mesecih je največjo rast prodaje na slovenskem trgu dosegla Toyota. V tem obdobju je bilo registriranih 2.653 toyot, kar je 41,3 odstotke več kot v enakem obdobju lani. Mercedes-Benz je prodajo povečal za 34,4 odstotke na 1.034 avtomobilov, Jeep za 36,4 odstotke na 691 avtomobilov in Cupra za 92,8 odstotka na 376 avtomobilov.

Vnovična rast prodaje električnih avtomobilov

Električni avtomobili so, poleg velikih športnih terencev, edini avtomobilski razred, ki je v letošnjem letu v Sloveniji dosegel rast. Do konca oktobra je bilo v Sloveniji registriranih 1.834 novih električnih avtomobilov, kar je 34 odstotkov več kot v prvih desetih mesecih lani. Električni avtomobili so si odrezali rekordni 4,6 odstotni delež trga.

TOP 4 znamke imajo 52 odstotkov trga

Pri prodaji električnih avtomobilov so bile najbolj uspešne znamke Tesla (292 vozil), Renault (238 vozil), Volkswagen (216 vozil) in Škoda (159 vozil). Skupaj so si odrezale 52 odstotkov trga električnih vozil.

 

Kaj se dogaja v svetu

Lobiranje za ohranitev klasičnih motorjev

Avtomobilski proizvajalci in britanski komisar za notranji trg Thierry Breton pri EU lobirajo za daljšo ohranitev proizvodnje avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje. Kot razlog za omenjene želje navajajo ohranitev delovnih mest in možnost izvoza v države, kjer po letu 2035 ne bodo veljali okoljski predpisi, ki prepovedujejo prodajo avtomobilov z izpusti CO2.

Povezava Renaulta in Geelyja

Francoski Renault se je povezal s kitajskim proizvajalcem Geely. V prihodnjem letu bosta ustanovila skupno podjetje v katerem bosta izdelovala bencinske motorje in hibridne sklope.

Renault v pet poslovnih enot

Renault bo poslovanje razdelil na pet delov, ti bodo zastopali področja električnih vozil, bencinskih dizelskih in hibridnih, znamko Alpine, finančne storitve in posel z recikliranjem.

Strm padec prodaje avtomobilov v Rusiji

Oktobra je bilo v Rusiji prodanih le 45.228 novih avtomobilov, kar je 63 odstotkov manj kot oktobra lani. Velik padec je posledica uvedenih sankcij proti Rusiji in umika tujih proizvajalcev avtomobilov iz trga.

Države za ukinitev rudarjenja na dnu morja

Nemčija je se pridružila Novi Zelandiji in Franciji pri pobudi, ki preprečuje rudarjenje kovin na dnu morij, saj ima to lahko negativne posledice na okolje.